Ağacın Suya Özlemi" 2002-2005 yılları arasında Bodrum-İçmeler de çekimini yaptığım HB3 isimli teknenin yapım hikayesini anlatmaktadır.
Ahşap tekne yapım tarihi 4500 yıl öncesine kadar uzanmakla birlikte geleneksel ahşap tekne yapımcılığı bugün Doğu Akdeniz ve Karadeniz’in bazı bölgelerinde sürüyor; ancak bu iş kolu da modernleşmenin etkisiyle hızla kayboluyor. Geleneksel ahşap tekne yapımcılığı artık son dönemlerini yaşıyor. Ülkemizin güney kıyılarındaki Bodrum, Marmaris gibi birkaç tersane ve tekne tezgahı dışında, bugün için geleneğin yine en canlı olarak yaşadığı bölge, Batı Karadeniz ve özellikle de Bartın ilidir.
"Ağacın Suya Özlemi" çalışmama başlamadan önce, bazı çekim gezilerinde, tekne yapım yerlerinde de çekimler yapmıştım. Ayrıca gördüğüm kadarıyla, tekne yapımıyla ilgili fotograflar hep anlık, devamına ve öncesine dair ipuçları olmayan fotograflardı. Son dönemlerini yaşayan geleneksel ahşap tekne yapımını belgelemek için, ben bunları da içeren bir çalışma ile bir öykünün çıkarılması gereğinden yola çıkarak, bir tekne yapımının ilk anından, teknenin suya indirilmesine kadar olan yapım sürecini fotograflayıp belgeledim.
30 m. uzunluğundaki HB3 isimli teknenin ilk çekimlerini 14 Eylül 2002 yılında yaptım. Çekime başladık dan bir yıl kadar sonra parasal problemler ve tersanenin el değiştirmesi yüzünden 1 yıl kadar ara vermek zorunda kaldım. HB3, 22 Temmuz 2005 tarihinde suya indirildi. Resmi işlemlerinin tamamlanmasından sonra 24 Ekim 2005 tarihinde Mısır’a hareket etti.
HB3’ün yapımında kullanılan ağaç çeşitleri:
Postalar (Kaburga) (eğri-ıskarmoz): Kesme çam
Dış sargı: Maun
Güverte: Kontrplak üstüne tik kaplama
Kamaralar: Maun
Bodoslama: Yapıştırma maun
Kabinler: Maun ve kontrplak